Logo YOU-portalen.no
Fordon och transport

Fordon och transport

Fordons- och transportprogrammet vänder sig till elever som vill arbeta med olika fordon och transporter eller med godshantering. På programmet lär man sig om olika fordons funktion och konstruktion. För en mekaniker innebär det hur man diagnosticerar, reparerar och utför service på fordon, och för en förare hur man transporterar gods eller personer. En elev som väljer inriktning godshantering lär sig hur man hanterar gods på lager och i terminaler. Man lär sig också betydelsen av att ge god service och gott kundbemötande.

Inriktningar

   

Godshantering

Denna inriktning ger kunskaper i system för godshantering och logistik.

Karosseri och lackering

Denna inriktning ger kunskaper i lackering av fordon samt diagnostik och reparation av karosserier.

Lastbil och mobila maskiner

Denna inriktning ger kunskaper i diagnostik, reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner.

Personbil

Denna inriktning ger kunskaper i diagnostik, reparation och service av lätta fordon.

Transport

 Denna inriktning ger kunskaper i trafikkunskap, transportsystem och logistik. Efter slutförd utbildning erhåller eleven yrkeskompetensbevis samt körkortsbehörigheter för valt fordonsslag.

 Källa: Skolverket.

Läs mer om Fordons- och transportprogrammet:

Yrkesprogram och vägen vidare

Efter utbildningen ska eleverna ha sådana grundläggande kunskaper att det är möjligt att direkt påbörja en yrkesbana. Alla elever som går ett yrkesprogram har också möjlighet att uppnå grundläggande högskolebehörighet under utbildningen i gymnasieskolan. För att uppnå detta krävs att eleven väljer att läsa de kurser i svenska och engelska som ger grundläggande högskolebehörighet. Till många högskoleutbildningar krävs det även så kallad särskild behörighet. Kolla därför att de kurser du behöver inför högskolan erbjuds som programfördjupning eller individuellt val på den gymnasieskola som du funderar på att välja. En annan möjlighet är att fortsätta studera inom yrkeshögskolan.
SYV-portalen - Skoledata AS - footerillustration

Sverdrupsgate 23, N-4007 Stavanger
+47 51 84 90 86  post@syv-portalen.se

Copyright © 2011 - Skoledata as
Utveckling och hosting: EnterNett as
Design: Macverk