Restaurang och livsmedel

Restaurang och livsmedel

Gillar du att skapa en upplevelse för andra? Det här är programmet för dig som vill arbeta praktiskt med måltiden i fokus.

På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig hantverket med mat och bakverk. Du får också lära dig hur man producerar och hanterar livsmedel.

Du lär dig både traditionella och moderna hantverksmässiga metoder inom professionell matlagning, bakning och servering. Det handlar om måltiden som helhetsupplevelse, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering.

Du får träna dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra. Du får lära dig att samarbeta och du utvecklar också din förmåga att bemöta kunder och ge god service.

Programmet blandar teori med det praktiska. Du tränar dig i att ta initiativ, vara flexibel, lyhörd, kreativ och arbeta självständigt. Du får planera, organisera, genomföra och kvalitetssäkra arbetet.

Ekonomi och företagande ingår också i utbildningen.

Programmet lägger stor vikt på arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Inriktningar

   

Bageri och konditori

Du lär dig om hantverket inom bageri och konditori. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel bagare och konditor.

Kök och servering

Du lär dig om matlagning i restaurang, om servering och om bararbete. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel kock, servitris eller servitör.

Källa: Skolverket.

Läs mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet:

Yrkesprogram och vägen vidare

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Vilken yrkeskompetens du får beror på vilken kombination av ämnen och nivåer du väljer ur programfördjupningen.

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Den här utbildningen ger dig möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet och även vissa särskilda behörigheter. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola.Kolla behörighetsvisaren här.

Exempel på yrken

Skip Navigation Links.
Expand Bageri och konditoriBageri och konditori
Expand Kök och serveringKök och servering
Expand Oberoende av inriktningOberoende av inriktning
SYV-portalen - Skoledata AS - footerillustration

Sverdrupsgate 23, N-4007 Stavanger
+47 51 84 90 86  post@syv-portalen.se

Copyright © 2021 - Skoledata as
Utveckling och hosting: EnterNett as
Design: Opal digital