Hantverk

Hantverk

Tycker du om att arbeta praktiskt, att skapa och vara kreativ? Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. På hantverksprogrammet får du lära dig olika kreativa hantverksyrken, utveckla idéer och förverkliga dem.

Du får lära dig att skapa en produkt med händerna, från idéstadium till att produkten är färdig. Du lär dig om hantverksprocessen, formgivning, företagande och service. Du tränar dig i att utveckla idéer och förverkligar dem till färdiga produkter, bland annat genom att bedöma vilka material och maskiner du behöver. Du lär dig också hur du räknar ut om en produkt eller tjänst blir ekonomiskt lönsam eller inte.

På programmet får du lära dig att utveckla hantverksprocessen som är det viktigaste för en hantverkare. Det innebär att kunna identifiera kundens behov, kunna planera och välja lämpliga material och tekniker för det som ska skapas. Det handlar också om att kunna välja och hantera verktyg på ett riktigt sätt, samt att genomföra arbetet och redovisa hur du gått tillväga samt analysera och utvärdera resultatet.

Du kan välja hantverk inom många olika branscher.

Du får också lära dig att kommunicera med de som berörs av ditt hantverk. Kanske med din kund som du klippt eller friserat håret på, eller med hen som köper bokhyllan du snickrat ihop.

Inriktningar

   

Finsnickeri

Du lär dig tillverkningsmetoder och om de verktyg, maskiner och material som behövs för att lyckas med snickerihantverket. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel båtbyggare, inredningssnickare eller möbelsnickare.

Florist

Du lär dig om snittblommor och om krukväxter. Du får också lära dig hur du kombinerar olika material för att skapa blomsterkonstverk, det kan till exempel vara buketter eller kransar till begravningar, fester eller galor. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel florist.

Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Du lär dig olika behandlingar och tekniker för att färga och forma hår. Du lär dig också om olika verktyg och material som behövs för att klippa, färga och styla hår. Du kan välja att specialisera dig mot att arbeta som barberare, frisör eller hår- och makeupstylist.

Textil design

Du lär dig om material, tillverkningsmetoder och om konstruktion av tyg och kläder. Du får också lära dig om olika verktyg och maskiner för att jobba med textilier. Det kan till exempel handla om att göra mönster eller välja material för ett klädesplagg. Du får lära dig att göra mönster utifrån din fantasi och sedan tillverka efter ditt eget mönster. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel sömmerska eller arbete inom textil och konfektion.

Övriga hantverk

Du lär dig tillverkningsmetoder och tekniker för att hantera material inom din valda profil. Här kan du rikta in dig på något annat hantverk än de övriga inriktningarna, som till exempel att skapa smycken i metall eller jobba med att dreja lera. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel glasblåsare, guld- eller silversmed, keramiker, sadelmakare, sotare, tapetserare eller urmakare.

Källa: Skolverket.

Läs mer om Hantverksprogrammet:

Yrkesprogram och vägen vidare

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan.

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denna utbildning ger dig grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola. Vissa utbildningar ställer också krav på särskild behörighet som innebär att du måste ha läst specifika kurser för vissa utbildningar. Kolla behörighetsvisaren här.
SYV-portalen - Skoledata AS - footerillustration

Sverdrupsgate 23, N-4007 Stavanger
+47 51 84 90 86  post@syv-portalen.se

Copyright © 2021 - Skoledata as
Utveckling och hosting: EnterNett as
Design: Opal digital