Logo YOU-portalen.no
Hantverk

Hantverk

Hantverksprogrammet vänder sig till elever som vill använda händerna och arbeta med ett kreativt hantverksyrke. Inom hantverksprogrammet finns fem inriktningar, varav fyra - finsnickeri, florist, frisör och textil design - täcker in de största hantverksområdena. Inom den femte, övriga hantverk, finns ett antal yrken som skolan kan profilera sig mot. I ämnet hantverk finns flera kurser för varje inriktning. Här kan man också se att kunskapsområdet arbetsmiljö och säkerhet finns integrerat i karaktärsämnet. Kursen tradition och utveckling är generell och ska anpassas till inriktning och profil. Huvuddelar i kursen är historia, nutid och framtid. Att lära om hantverkets historia och trendernas stilhistoria är lika viktigt som att lära om nutidens fack- och branschorganisationer, utbildningssystem och yrkestävlingar. Utveckling inom hantverksområdet är en annan viktig del, därför ingår även trendtolkning och framtidsmöjligheter inom hantverksområdet i kursen.

Inriktningar

   

Finsnickeri

Denna inriktning ger kunskaper om och färdigheter i tillverkningsmetoder och hantering av verktyg och maskiner samt kunskaper om material som används inom branschen.

Florist

Denna inriktning ger kunskaper om och färdigheter i att kombinera olika material för att skapa blomsterarbeten av teknisk och estetisk kvalitet, samt kunskaper om krukväxter, snittblommor och övrigt förekommande material inom branschen.

Frisör

Denna inriktning ger kunskaper om och färdigheter i olika behandlingar, tekniker och hantering av verktyg samt kunskaper om material som förekommer inom branschen.

Textil design

Denna inriktning ger kunskaper om och färdigheter i konstruktion, tillverkningsmetoder och hantering av verktyg och maskiner samt kunskaper om material som används inom hantverksområdet.

Övriga hantverk

Denna inriktning ger kunskaper om och färdigheter i arbetsuppgifter, tekniker och hantering av verktyg samt kunskaper om material som förekommer inom den valda profilen. Skolan väljer vilken eller vilka profiler de erbjuder.

 Källa: Skolverket.

Läs mer om Hantverksprogrammet:

Yrkesprogram och vägen vidare

Efter utbildningen ska eleverna ha sådana grundläggande kunskaper att det är möjligt att direkt påbörja en yrkesbana. Alla elever som går ett yrkesprogram har också möjlighet att uppnå grundläggande högskolebehörighet under utbildningen i gymnasieskolan. För att uppnå detta krävs att eleven väljer att läsa de kurser i svenska och engelska som ger grundläggande högskolebehörighet. Till många högskoleutbildningar krävs det även så kallad särskild behörighet. Kolla därför att de kurser du behöver inför högskolan erbjuds som programfördjupning eller individuellt val på den gymnasieskola som du funderar på att välja. En annan möjlighet är att fortsätta studera inom yrkeshögskolan.
SYV-portalen - Skoledata AS - footerillustration

Sverdrupsgate 23, N-4007 Stavanger
+47 51 84 90 86  post@syv-portalen.se

Copyright © 2011 - Skoledata as
Utveckling och hosting: EnterNett as
Design: Macverk