Logo YOU-portalen.no
Restaurang och livsmedel

Restaurang och livsmedel

Restaurang- och livsmedelsprogrammet vänder sig till elever som vill arbeta i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på exempelvis restaurang, bageri eller i butik. Programmet utbildar mot yrken inom restaurangbranschen, delikatesshandeln, catering och branscher med som arbetar hantverksmässigt med mat, bröd och dryck nära kunder och gäster. På programmet lär sig eleven om traditionell och modern hantverksmässig bakning, matlagning eller servering. Man lär sig också om måltiden som helhet, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Eleven tränas i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra och lär sig att samarbeta och möta kunder och gäster. Teori och praktik knyts ihop och eleven får planera, genomföra och kvalitetssäkra arbetet.

Inriktningar

   

Bageri och konditori

Denna inriktning ger kunskap för arbete inom den hantverksmässiga, till skillnad från den industriella delen av dessa näringar.

Färskvaror, delikatesser och catering

Denna inriktning ger kunskap inom livsmedelsområdet i syfte att sälja, samt kunskap om måltiden och dess delar som råvaruval, tillagning, drycker, exponering och uppläggning.

Kök och servering

Denna inriktning ger kunskap inom matlagning och servering av mat och dryck i offentlig eller privat restaurangverksamhet.

 Källa: Skolverket.

Läs mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet:

Yrkesprogram och vägen vidare

Efter utbildningen ska eleverna ha sådana grundläggande kunskaper att det är möjligt att direkt påbörja en yrkesbana. Alla elever som går ett yrkesprogram har också möjlighet att uppnå grundläggande högskolebehörighet under utbildningen i gymnasieskolan. För att uppnå detta krävs att eleven väljer att läsa de kurser i svenska och engelska som ger grundläggande högskolebehörighet. Till många högskoleutbildningar krävs det även så kallad särskild behörighet. Kolla därför att de kurser du behöver inför högskolan erbjuds som programfördjupning eller individuellt val på den gymnasieskola som du funderar på att välja. En annan möjlighet är att fortsätta studera inom yrkeshögskolan.
SYV-portalen - Skoledata AS - footerillustration

Sverdrupsgate 23, N-4007 Stavanger
+47 51 84 90 86  post@syv-portalen.se

Copyright © 2011 - Skoledata as
Utveckling och hosting: EnterNett as
Design: Macverk