VVS och fastighet

VVS och fastighet

Vill du vara med och bygga framtidens hållbara samhälle? VVS- och fastighetsprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. På VVS- och fastighetsprogrammet arbetar du med och utvecklar de tekniska system i byggnader som svarar för värme, ventilation, vatten och avlopp. Du får också lära dig fastighetsservice och se till att allt i fastigheten fungerar som det ska.

På VVS- och fastighetsprogrammet kombinerar du praktiskt arbete, kreativt lösningsfokus och förmågan att planera olika typer av uppdrag. Arbetet kan ske både på företag och i människors bostäder.

På programmet får du lära dig att utveckla och vårda byggnader. Du lär dig hur de system som hanterar energitillförsel, vatten/avlopp, värme, kyla och ventilation fungerar, hur du bygger, monterar, hittar fel och lagar dem. Du lär dig också om hur byggnader kan spara energi och vara hållbara ur miljösynpunkt.

Du lär dig om hur hela arbetskedjan går till - från idé och planering till hur man sköter om en färdig byggnad så att den fungerar bra. Du får också arbeta med ytan runt omkring en fastighet för att bidra till en trivsam miljö och med att bevara av kulturmiljöer och-byggnader.

Du tränar din förmåga att planera, genomföra, dokumentera och kvalitetssäkra arbetet. Du tränar dig i att bemöta kunder på ett professionellt sätt. Du får också lära dig om möjligheterna att driva ett eget företag samt i att arbeta självständigt och tillsammans med andra utifrån både nya och beprövande metoder.

På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Inriktningar

   

Fastighet

Du lär dig hur olika tekniska system i byggnader fungerar, till exempel värme och ventilation och hur du sköter om systemen så att de fungerar som de ska. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel fastighetstekniker, fastighetsskötare eller fastighetsvärd.

Kyl- och värmepumpsteknik

Du lär dig att sätta in och sköta om kyl- och värmesystem i till exempel isbanor, kyl- och frysdiskar och värmepumpar. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel kylmontör eller kyltekniker.

Ventilation

Du lär dig om hur olika ventilationssystem fungerar och hur du ska ta hand om dem så de fungerar som de ska. Du får också lära dig att felsökning i olika ventilationssystem. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel ventilationstekniker.

VVS

Du lär dig om hur du sätter in och tar hand om olika värme- och sanitetssystem. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel montör inom VVS, industrirör eller isolering av tekniska installationer.

Källa: Skolverket.

Läs mer om VVS- och fastighetsprogrammet:

Yrkesprogram och vägen vidare

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan.

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denna utbildning ger dig grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola. Vissa utbildningar ställer också krav på särskild behörighet som innebär att du måste ha läst specifika kurser för vissa utbildningar. Kolla behörighetsvisaren här.
SYV-portalen - Skoledata AS - footerillustration

Sverdrupsgate 23, N-4007 Stavanger
+47 51 84 90 86  post@syv-portalen.se

Copyright © 2021 - Skoledata as
Utveckling och hosting: EnterNett as
Design: Opal digital