Industritekniska

Industritekniska

Vill du arbeta med verktyg eller med stora maskiner och vara med och tillverka delar till maskiner och saker? Är du intresserad av teknik, mekanik och industri? Industritekniska programmet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Det här är programmet för dig som vill arbeta med att ta fram produkter inom industrin.

På programmet får du lära dig hur det går till att tillverka produkter, från idé och design till färdig produkt. Du lär dig både hantverk och att använda industriell teknik och avancerade tekniska system. Du lär dig också om hur arbetet på olika arbetsplatser är organiserat, produktekonomi, användning av råvaror och energi och hur du säkerställer att produkterna håller rätt kvalitet. Utbildningen tar också upp hur valet av material, metoder och teknik kan påverka samhälle och miljö.

Programmet utgår från arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ. Du får också lära dig att driva ett eget företag. Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och utveckla arbetet.

På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Inriktningar

   

Driftsäkerhet och underhåll

Du lär dig om strategiskt och systematiskt underhåll. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel automationsmekaniker, servicemekaniker eller underhållsmekaniker.

Processteknik

Du lär dig kemiska och mekaniska industriprocesser, kvalitetskontroll, styr- och reglerteknik. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel industrilackerare, laboratorietekniker inom kemisk industri eller processoperatör.

Produkt och maskinteknik

Du lär dig hantera verktyg, industriutrustning och material. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel CNC-operatör metall och trä, gjutare, maskinoperatör, maskinsnickare, originalare, tryckare, produktionstekniker, sågverksoperatör eller verkstadssnickare.

Svetsteknik

Du lär dig använda svetstekniker och lär dig plåtbehandling. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel svetsare.

Källa: Skolverket.

Läs mer om Industritekniska programmet:

Yrkesprogram och vägen vidare

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan.

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denna utbildning ger dig grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola. Vissa utbildningar ställer också krav på särskild behörighet som innebär att du måste ha läst specifika kurser för vissa utbildningar. Kolla behörighetsvisaren här.
SYV-portalen - Skoledata AS - footerillustration

Sverdrupsgate 23, N-4007 Stavanger
+47 51 84 90 86  post@syv-portalen.se

Copyright © 2021 - Skoledata as
Utveckling och hosting: EnterNett as
Design: Opal digital