Estetiska

Estetiska

Är du intresserad av samhället och tycker om att skapa och arbeta med konst i någon av alla dess former? Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program som leder till en högskoleförberedande examen. Programmet vänder sig till dig som vill arbeta inom konstnärliga, samhällsvetenskapliga och humanistiska områden.

Du utvecklar dina kunskaper om estetiska uttrycksformer. Du lär dig om människan i samtiden, historien och världen utifrån olika perspektiv. Du får arbeta med att skapa, uppleva och tolka konst och kultur samt träna det estetiska hantverket.

Fokus i utbildningen är kreativitet, nyfikenhet, kommunikation, samspel, eget skapande och framförande. Utbildningen består mycket av entreprenöriellt lärande som bland annat går ut på att du ska lära dig om skapande från en idé till färdig produkt. Entreprenöriellt lärande ger också möjligheter till kunskaper om eget företagande och att arbeta som egenanställd eller i projekt, på kortare eller längre uppdrag.

Inriktningar

   

Bild och formgivning

Du lär dig olika tekniker för att framställa bilder och former, både manuellt och digitalt. Du utvecklar din förmåga att skapa och uttrycka dig, kommunicera visuellt samt att uppleva, tolka och reflektera ur olika perspektiv.

Dans

Du lär dig olika danstekniker för scenkonstnärlig dans. Du utvecklar din förmåga att gestalta och kommunicera med dans. Du lär dig sambandet mellan dansteknik, skapande, scenisk verksamhet och hur man upplever dans ur olika perspektiv.

Estetik och media

Du lär dig om digitala medier och olika tekniker för dessa. Du utvecklar din förmåga att skapa och kommunicera med digitala verktyg där ljud, bilder och berättande står i centrum. Du upplever, tolkar och reflekterar över digitala uttryck ur olika perspektiv.

Musik

Du lär dig om musik och att musicera med musik från olika tider och kulturer. Du utvecklar ditt musikutövande, konstnärliga skapande och din förmåga att uppleva och tolka musik ur olika perspektiv.

Teater

Du lär dig om teater och skådespeleri, både på och bakom scen. Du utvecklar din förmåga att sceniskt gestalta, kommunicera, uppleva och tolka både andra elevers gestaltningar och professionella teaterföreställningar ur olika perspektiv.

Källa: Skolverket.

Läs mer om Estetiska programmet:

Högskolebehörighet

Den som tar examen från ett högskoleförberedande program får alltid grundläggande högskolebehörighet. Till många högskoleutbildningar krävs det även så kallad särskild behörighet. För att uppnå detta krävs att eleven tar reda på vilken särskild behörighet som behövs och väljer att läsa dessa kurser i gymnasieskolan, om de inte redan ingår obligatoriskt i programmet. Kolla också att de kurser du behöver erbjudas som programfördjupning eller individuellt val på det gymnasiet du tänker på att välja.
SYV-portalen - Skoledata AS - footerillustration

Sverdrupsgate 23, N-4007 Stavanger
+47 51 84 90 86  post@syv-portalen.se

Copyright © 2021 - Skoledata as
Utveckling och hosting: EnterNett as
Design: Opal digital