Barn och fritid

Barn och fritid

Är du intresserad av människor och tycker att ditt och andras välmående är viktigt? Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. På barn- och fritidsprogrammet får du lära dig om människor i olika åldrar och med olika förutsättningar. Du får lära dig att bidra till livskvalitet och välmående. Du får också kunskap om hur andra människor lär sig saker och hur de växer och utvecklas. Du får också lära dig om samarbete och kommunikation.

Du tränar dig i att möta andra människor och utvecklar din förmåga att förstå deras behov. Du får fundera över hur människor lever tillsammans och vilka möjligheter de har att utvecklas. Du lär dig också om hälsa och arbetsmiljö.

Barn- och fritidsprogrammet lägger stor vikt vid pedagogik, etik, demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter.

Programmet utgår från arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ, och lär dig mer om möjligheterna att driva ett eget företag. Du tränar dig i att planera, genomföra och dokumentera arbetet.

Inriktningar

 

Fritid och hälsa

Du lär dig om fritid, hälsa och friskvård. Du får lära dig om hur du kan arbeta för att bidra till människors livskvalitet och välmående med olika fritidsaktiveter. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel personal på badanläggningar/sporthallar, personal på idrotts- och fritidsanläggningar eller personlig tränare.

Pedagogiskt och socialt arbete

Du lär dig om barns och ungdomars lärande och växande. Du får lära dig hur du bemöter människor i olika situationer och hur du ger bra stöd och service. Du får lära dig hur du arbetar med människor för att bidra till deras livskvalitet och välmående. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel barnskötare, elevassistent, personlig assistent eller arbete med stöd och service inom funktionshinderområdet. Den kan också ge möjlighet till jobb som väktare.

Källa: Skolverket.

Läs mer om Barn- och fritidsprogrammet:

Yrkesprogram och vägen vidare

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan.

Vill du läsa vidare på högskola och universitet efter programmet? Denna utbildning ger dig grundläggande högskolebehörighet. Efter programmet har du också möjlighet att läsa utbildningar på yrkeshögskola och folkhögskola. Vissa utbildningar ställer också krav på särskild behörighet som innebär att du måste ha läst specifika kurser för vissa utbildningar. Kolla behörighetsvisaren här.
SYV-portalen - Skoledata AS - footerillustration

Sverdrupsgate 23, N-4007 Stavanger
+47 51 84 90 86  post@syv-portalen.se

Copyright © 2021 - Skoledata as
Utveckling och hosting: EnterNett as
Design: Opal digital